Alle skal registrere reelle ejere

Rigtig mange virksomheder, skal i år registrere sine reelle ejere. Formentligt også din virksomhed. Det skal modvirke skatteundgåelse/skattely og hvidvask.

Hvad skal registreres mere end i dag?

Direkte ejere skal registreres i dag i ejerregistret. Hvis et selskab er ejet af et holdingselskab, er dette registeret som direkte ejer. Den reelle ejer, som skal registreres i fremtiden, er den fysiske ejer af holdingselskabet.

Hvem skal registreres?

Reel ejer, er en person der har ”tilstrækkelig kontrol” over virksomheden. Begrebet ”tilstrækkelig kontrol” er ikke defineret, men en indikator er personer, som ejer 25% eller mere.

Der er tale om selskaber (A/S, ApS, IVS og P/S), visse foreninger, SMBA, AMBA, FMBA, I/S, K/S, fonde, europæiske selskaber og andelsselskaber, finansielle virksomheder, investeringsforeninger mv. Undtaget er enkeltmandsvirksomheder og filialer, samt børsnoterede virksomheder.

Ejerskab

Ejerskab kan fx etableres gennem aftaler, tegningsretter/optioner, eller ret til at udpege bestyrelsesmedlemmer eller lignende. Der er derfor ikke nødvendigvis sammenhæng mellem de legale ejere og de reelle ejere. Retten til at udpege flertallet af bestyrelsesmedlemmerne kan medføre reelt ejerskab. Dog skal der være et retskrav, fx på grundlag af vedtægter. Det er altså ikke nok, at sådan en ret er anført i ejeraftale.


Hvad med virksomheder som ikke har ejere?

Er der ingen reelle ejere (fx hvis 20 personer ejer 5% hver), eller kan der ikke identificeres reelle ejere, skal den daglige ledelse registreres som reelle ejere i Erhvervsstyrelsens register.

For fonde og foreninger, som ikke har ejere, defineres reelle ejere som den eller de fysiske personer, der i sidste ende direkte eller indirekte kontrollerer fonden/foreningen eller på anden måde har ejerskabslignende beføjelser. Her vil det være bestyrelsen, der skal registreres som den reelle ejer.

Hvem, hvad, hvornår og hvilke oplysninger skal registreres?

Registreringen skal minimum indeholde: Fulde navn, adresse, land, fødselsdato, nationalitet, art og omfang af rettigheder, CPR-nummer eller tilsvarende. Dvs. at virksomheden nu skal kende den ejeres rettigheder tilknyttet ejerskabet, fx retten til at udpege et bestyrelsesmedlem.

Loven træder i kraft 23.5.2017, så registrering kan formentligt ske fra denne dato. Registrering skal senest være sket 1.10.2017. Hvis der ikke er sket indberetning, kan virksomheden ifalde bøde.

Det er virksomheden som skal fortage indberetningen. Eller man kan bede revisor om at foretage indberetningen på sine vegne.

Kontakt os, hvis du vil høre mere.

Kontakt os og få aftalt et møde.