Lån selskabets penge til private formål

Fra 1.1.2017 bliver det muligt at låne penge af dit selskab til private formål. Men der følger visse betingelser med. 

Hvad kan jeg låne? 

Du kan låne likvider, eller andre aktiver. Eller få selskabet til at stille sikkerhed for din private gæld.

Hvem kan nu lovligt låne?

Reglerne om lovlige lån eller sikkerhedsstillelse (samlet kaldet økonomisk bistand) til virksomhedsdeltagere eller ledelse, medfører at der kan ydes økonomisk bistand til personer, der indtil nu har været ulovlige at yde lån til. De som forekommer oftest er: Kapitalejere som er fysiske personer samt ledelsesmedlemmer.

Der er 5 betingelser, der skal opfyldes:

Betingelse 1

Den økonomiske bistand skal kunne rummes inden for selskabets frie reserver. Det er frie reserver og overkurs ved emission (de samme frie reserver der kan anvendes til ordinært udbytte).

Betingelse 2

Den økonomiske bistand skal ydes på sædvanlige markedsvilkår. Dét omfatter at der laves en (måske uformel) kreditvurdering af låner. Og at der laves en låneaftale, hvor der aftales fx afdrag, sikkerhed og rente. Rente og sikkerhedsstillelse vil være højere, jo mindre kreditværdig man er.

Betingelse 3

Beslutningen om at yde økonomisk bistand skal enten træffes af generalforsamlingen eller af selskabets centrale ledelsesorgan efter bemyndigelse fra generalforsamlingen. Man kunne overveje at medtage dette på alle generalforsamlinger, således at der er en stående bemyndigelse.

Betingelse 4

Beslutningen om at yde økonomisk bistand kan først træffes efter aflæggelsen af selskabets første årsrapport. Virksomheden har først aflagt en årsrapport, når der er afholdt en generalforsamling, der godkender regnskabet.

Betingelse 5

En tilsvarende beløb som lånet, skal i regnskabet bindes på en særlig reserve under egenkapitalen, kaldet ”Reserve for udlån og sikkerhedsstillelse”. Dermed kan der ikke udloddes udbytte af det beløb der er brugt til at låne ud.

Skat

Der er ikke ændret i de skattemæssige regler. Dvs. at økonomisk bistand som ydes til en personlig kapitalejer der har bestemmende indflydelse, stadig vil være skattepligtigt. Og det skal tilbagebetales, selvom det selskabsretligt er lovligt, jf. ovenfor. Det er en form for dobbelt beskatning.

Og de eneste to metoder til at undgå denne dobbelte beskatning på, er fortsat

1) At udlodde fordringen som udbytte. Dette sker uden skatteretlige konsekvenser. Eller

2) At uddele fordringen som løn. Også dette sker uden skatteretlige konsekvenser. Metoderne er behæftet med en del administrativt besvær.

Derfor: Lån kun, hvis det er absolut nødvendigt. Og vær meget varsom med at låne, uden at du er sikker på, at betingelserne er opfyldt. Vi anbefaler at du altid drøfter forholdet med os, inden du evt. låner penge i selskabet.

Kontakt os her, hvis du vil høre mere.

Kontakt os og få aftalt et møde.